úterý 16. června 2015

REPORTÁŽ Z VALAŠSKÉHO KILA 2015

VALAŠSKÉ KILO 2015
Druhý červnový víkend, tj. 12-14.6.2015, proběhl  na Valašsku 2.ročník vytrvalostního závodu jednotlivců a dvojic Valašské kilo.

Základnou se stala opět ZŠ Žerotínova a její skvělé zázemí. Do závodů 
se přihlásilo celkem 26 jednotlivců ve třech kategoriích a 13 dvojic v kategorii týmů.  
V pátek 12.6.2015 se odregistrovalo  celkem 47 závodníků.  
Díky předpovědi počasí bylo jasné,že je čeká velmi tvrdá zkouška , 
neboť teploty přes 30 stupňů nejsou to pravé ořechové.
 „Zavodnění organismu jsme  na základně podpořili nealko i alko čepovaným Bernardem , ionťáky a valašským kloktadlem "J.

Před samotným startem proběhl krátký informační tok, který letos kromě zásad, jak zaznamenávat průchody tzv. Krpály, nabídl jednu V100 novinku J . Soutěžící se v 21:00 dozvěděli, že letošní start proběhne mimo Valašské Meziříčí a závodníci pod heslem „Copak je to za Valacha“ budou převezeni  autobusy neznámo kam. Přiznám se, že z tohoto kroku jsem měl strach, jestli to všichni poberou sportovně, ale myslím, že reakce byla velmi pozitivní. Ti, co měli nastudovány všechny trasy okolo základny, smutní být nemuseli – alespoň měli naučený návrat. J

Byl jsem mile překvapen, že jsme autobusy na minutu přesně v 21:30 vyjeli směr start – tedy na fotbalový stadión na Vsetíně, kde tým V100 připravil vše potřebné pro úspěšné zahájení letošního ročníku. Oficiální start závodu proběhl v 22:05 – soutěžící si vyzvedli karty se svými startovními čísly a nalezli tam 6 Krpálů, které byly abecedně řazeny. Nastal dle mého nejkrásnější okamžik závodu – všichni se ponořili do map a hledali a trasovali. Každý si mohl najít tu svou vlastní cestu…Po třiceti minutách opouští směr tma poslední závodník a my balíme start.

Noc byla relativně klidná. Dva závodníci ze zdravotních důvodů se sice odhlásili, ale nebylo třeba jejich odstoupení řešit svozem. V 5 hodin ráno jsme začali připravovat první dvojici, která mířila na Krpál, kde jsme měli plánovánu občerstvovačku. Vezli mimo ovoce , vody, ionťáku také vynikající česnečku, která šla později na dračku. Při trasování jsme měli asi formu J neboť jsme předpokládali, že první závodník se na 72 km může objevit kolem šesté ráno…ale to vedro už začalo páchat své…
První dvojice Pavel Koranda s Vitem Pavlíkem zde byla krátce po deváté hodině. Poté následovala téměř dvouhodinová pauza, než dorazil první tým – the Cooling birds. Těm už občerstvení poskytla druhá dvojice z týmu V100.

Základna mezitím byla už v plných obrátkách, neboť mezi 8 a 11 hodinou byly letmé starty do rodinných pochodů. Zejména 11 km trasa s hledáním a sbíráním razítek byla pro děti zážitkem. Mockrát děkuji Ditě za precizní přípravu této trasy!

Celkem na trasy 11 a 20 km vyrazilo 64 účastníků, kteří se příjemně občerstvili na Ranči a vraceli se zpět.

V areálu ZŠ Žerotínova vyrostlo stanové městečko jako stínítko proti opravdu plnotučnému sluníčku, byly přichystány stanoviště pro odpolední nejen sportovní odpoledne pro děti. Mimo skákací hrady, bazének, střelbu ze vzduchovky, jízdy na koloběžkách, malování a mnoha dalších aktivit mohly děti také hledat mapu k pokladu a poté si jej vyzvednout.

Byli jsme plni očekávání, kdy a hlavně kdo dorazí jako první do cíle. Vedro opravdu gradovalo a měli jsme zprávy, že první dvojice jde už rozděleně a každý jinou trasou…to dávalo jistou šanci „domácímu“ týmu the Cooling birds, protože znalost terénu v tom vedru byla velká pomoc.

V čase 14:57 se jako první v cíli objevil Pavel Koranda z Velké Bystřice! Celkový čas závodu byl 16:02hod a cca 109 km! Musím přidat jednu osobní záležitost – s Korysem se známe téměř dvacet let a kromě toho, že je vynikající člověk,  obdivuji i jeho závodnický progres za poslední roky. Nepíše se mi to lehce, protože na takové výměky moc nejsemJ , ale měl jsem slzy v očích a byl moc pyšný, když jsem ho mohl přivítat  v cíli jako prvního….jo hold i Valouny občas tečou… .-)

Kromě absolutního vítězství samozřejmě vyhrál i kategorii Ogaři do 40 let.

Vítězem druhé Ogarovské kategorie nad 40 let se v čase 17:11 stal Vít Pavlík z Lichnova. Stejně jako Pavla i jeho v cíli vítala manželka a děti – podpora od blízkých je tím největším motivátorem…
Za další hodinku v čase závodu 18:11 dorazili vítězové kategorie Týmů – Michal Navrátil a Tomáš Štverák a jejich The Cooling birds. Další týmy dorazily v pořadí Ultra trail ruiners ( Radek Eschlera Kaspars Osis, čas 19:37) a RUNit! ( Pavel Matyščák a Vladislav Kádner, čas 20:46).

Mezi druhý a třetí tým se vklínila v čase  20:31 vítězka kategorie Cérky – paní Magda Horová! Musím opravdu hluboce smeknout!
A jeden organizátorský – měl jsem zprávu z občerstvovačky, že na ni dorazil další tým…a na dotaz jestli jde někdo za nima, nebo někoho předběhli odpověděli – jo jo, potkali jsme paní Horovou jak se koupe v Jezerném… .-)

Tito závodníci si v cíli mohli kromě občerstvení, stínku a sprchy užívat také cimbálové muziky Soláň, která nádherně dokreslila pohodovou atmosféru tohoto závodu. Na základnu se vraceli i Ti, kteří sice závod nedokončili, ale určitě si jej užili plnými doušky…

Jídla bylo pro všechny ve skvěle organizované kuchyni ( díky Zdeňo, Soňo a Milane! ) stále dost, pivo taky teklo, vše klapalo…Docházeli další a další závodníci  - mimo jiné i Zdenek Cypra a historicky první tým Cérek 24fit ( Petra a Hanka) . Kompletní výsledky na webu.

Vítězem jsou ale všichni, kteří si užili toulání po Valašsku !

V neděli se vše připravovalo k vyhlášení výsledků a požádal jsem závodníky o jakési propojení jejich závodu a sobotního snažení dětí, které malovaly kartonové obaly ( díky Tridasu za jejich poskytnutí), tvorbou jakési relikvie Valašského kila 2015. Díky moc všem, kteří se zapojili!

Vyhlášení vypsaných kategorií doplnily speciální kategorie – Suchá noha a foto s nevěstou a také bohatá tombola, ve které mohli závodníci přítomni vyhlášení vyhrát mimo jiné např. Batoh LoweAlpine, cyklodres Bernard a stejný poukaz jaký obdrželi vítězové kategorií – 1000 Kč slevu na nákup zboží ve Vivatsportu Karla Hlavici.

Základna se vyprázdnila a my uklízeli a šli dospávat dvě noci, které nás bolely, jako bychom to šli také…. .-)

Děkuji všem, kteří se podíleli na podpoře tohoto projektu – všem sponzorům, základní škole Žerotínova a hlavně všem srdcařům, kteří byli v našem organizačním týmu. Jsem na Vás pyšný jak jen to nejvíc  jde! Díky!

Musím ještě jednou smeknout lidem, kteří jsou pro mne velkou motivací a reklamou na vitalitu a životní postoj – manželům Horovým a Zdenkovi  Cyprovi -   kteří  nám všem dokazují, jak může vypadat radost z pohybu ikdyž nějaký ten křížek člověk má….

A co příští rok? 
V neděli mne zastavil ředitel školy a na V100 kuchař Milan – „ Tak co? Píšu si 10-12.6.2016…může být?“
 No jasně!
Pavel Krumpholz


PS: Pokud máte nějaké připomínky, ať už jsou kladné či konstruktivně kritické, prosím,  napište je na mail valasskekilo@gmail.com. Budeme na případném zlepšení rok pracovat….. J