úterý 17. června 2014

Tak to bylo...

Ohlédnutí za prvním ročníkem Valašského kila
1. ročník Valašského kila se konal 13. -15.6.2014 ve Valašském Meziříčí. Impulsem ke vzniku byla zvědavost zkusit si závod z druhé strany – tedy pozice organizátora, ale hlavně touha ukázat krásy Valašska všem vyznavačům delších trailů…

Základnou se stala ZŠ Žerotínova – byl jsem velmi rád, že jako bývalý student jsem se zde mohl vrátit a trochu si pohrát se vzpomínkami na mládí.Nutno dodat, že základna měla opravdu ideální parametry –  zázemí myslím na jedničku. Prostory tělocvičny pro přípravu a odpočinek, pohodové sprchy s teplou vodou, kulturní toalety a hlavně jídelna s kuchyní, ve které kouzlili Milan a Zdeňa ( mimochodem  pan ředitel školy a jeho zástupce J ).

Start hlavního závodu  V100 byl stanoven na pátek 13tého – trochu drzost na první ročník, ale myslím, že pověry nevyšly J. Přihlásilo se Vás celkem 56 – k závodu na základně nastoupilo 48 závodníků ( 11 týmů a 26 jednotlivců). Historicky prvním závodníkem Valašského kila se stala cérka Šárka. Hned si nás získala svou bezprostředností a na základně jsme hned věděli, komu budeme fandit. J

Start ve 22:00 byl proveden za doprovodu krojované valašské húslistky Terky a první CHP byl na světě.

Přejížděli jsme na 1CHP a už v Poličné jsme věděli, že volba tratě bude pestrobarevná. Ionťáky a kartičky jsme měli připraveny a čekali na prvního z vás…cca v 23:15 se objevila první skupinka 7 závodníků a po zjištění 5 průchozích bodů trasy + posledního CHP se začalo intenzivně přemýšlet nad mapou. Drobná rada přišla i od nás – jeden úsek v mapách nebyl zaznačen, i když v reálu tam byl. Každý volil jinou strategii – nejdéle se přípravě věnoval ogara, který tam byl cca 45 minut – ale dvakrát měř a jednou jdi (oplatilo se mu to, dorazil v pořádku do cíle). Kartičky ubývaly a poslední byly pryč v cca 01:00. Nás čekal rychlý přesun na základnu a pokus o spánek, závodníky noc pod nádherně zakulaceným měsícem.

Prvních cca 50 km bylo postaveno myslím velmi rozumně pro noční přesun – zásadní kameny a kořeny tam nebyly, bylo to běhavé…na druhou stranu nutno dodat, že značení nejednou bylo hmmmm řidší….a taky, kdo je přepálil měl druhý, těžší úsek, daleko tvrdší.

Kdo šel cca průměrem 6 km za hodinu, byl na jednou CHP v čase východu slunce a dle zpětné vazby se to některým podařilo a pohled z Vartovny si závodníci užili.

Zprávy z tratě byly takové, že v podstatě každý druhý šel chvilku místy, které neměl až tak v plánu…hold kufr k této akci patří…Závodníci se prali s tratí, na základně se vraceli lidé z kratších rodinných pochodů a my jsme netrpělivě čekali, kdy se ozve poslední CHP, že tam má závodníka….ten okamžik nastal v 11:38. Petr Kučera chtěl doplnit kalorie kyselicí, ale když se dozvěděl, že je aktuálně první, okamžitě valil dál…za ním byla cca 2 hodinová mezera – první tým a jednotlivec do 40 let dorazili těsně před další dvojicí jednotlivců. A poté se strhnul boj o druhé místo v absolutním pořadí a první v kategorii ogaři do 40 let – po 100 km myslím impozantní závěr… J

V 13:09 tedy po 15 hodinách a 9 minutách zná Valašské kilo svého vítěze. Stává se jím Petr Kučera z Otrokovic. Nabízíme ionťák, polévku, čaj….ale Petr chce jen jediné – pivko. S radostí mu dáváme nefitrovaného Bernarda 11% a ten v něm mizí stejně rychle, jako kilometry V100. Nebyl úplně spokojen jak zatrasoval ,ale říkal, že si zašel do tak krásných míst, že tam bere příští týden svou rodinu. V jídelně doplnil polévkou a rizotem aspoň část vydaných kalorií a šel chvilku spočnout. Škoda jen, že musel domů a nezůstal na vyhlášení.

V 16:52 dorazila trojice Michal Navrátil, Václav Martinec ( The Cooling Birds) jako první tým  a 17ti letý! Tomáš Štverák jako vítěz ogarů do 40 let. Pouhých 8 minut a v cíli byla další dvojice – Kaspars Osis a Pavel Koranda – dokonce si dali závěrečný sprint. Mrtvý finiš, Pavel sportovně uznal Kasparse jako druhého v pořadí kategorie ogaři do 40 let.

Jako další se v cíli objevil Marek Kůstka v čase 20:35 (2. místo ogaři nad 40 let). Poté se čekalo na první cérky - měli  jsme zprávy, že se blíží obě. Jako první se v čase 21:50 umístila Magda Podzemná – domácí královna letošních valašských trailů ( vyhrála i Špacír) a hned v závěsu, pouhých 10 minut! za ní doběhla paní Horová!  Zajímavostí bylo to, že cérky o sobě vůbec nevěděli a nepotkali se vůbec na trati…

Do 24 hodin už to další laufaři nestihli, ale v čase 24:47 se objevila v cíli zajímavá trojice – dorazil Zdenek Cypra – doufám, že se neurazí – nejstarší závodník, 65 let! a kolegové ze skupiny – Přemysl Kocyan a Petr Čížek – ogaři vyhráli zvláštní prémii, kterou jsme vyhlásili na startu závodu. Pořídili foto s nevěstou! Odchytli ji v HuslenkáchJ

Těsně před sobotní půlnocí dorazil Zdenek Svoboda doprovázen bráchou Lukášem, který to mimo soutěž došel po odstoupení kolegy z týmu. V čase 27:02 dorazil promrzlý, ale spokojený Richard Pavelka. Před půldruhou ráno měla jistě velkou radost paní Horová, neboť celou trať zdolal i její manžel Vladimír. Za 11 minut dorazili poslední „kompletní“ – jako druhý tým v pořadí – Iberští ogaři (Martin Falc, Lukáš Polák) a David Machalský.

Bohužel tým Velbloudů se Šárkou ukončil svou pouť 5,5 km před cílem…i to jsou dálkové pochody….i přesto gratulace k super výkonu.

Suma sumárum kompletní V100 absolvovalo 16 jednotlivců a dva týmy.

Klobouk dolů všem, kteří se kousli a dorazili to!

A mega velké uznání patří manželům Horovým a Zdenkovi Cyprovi – jejich přístup a vitalita by měl být vzorem pro nás všechny!

Ráno skvělá kuchyně připravila spoustu jídla a my se vrhli na předávání cen.
Tímto bych chtěl poděkovat také sponzorům – nebudu jmenovat, abych na někoho nepozapomněl -  díky Vám se tohle vše mohlo uskutečnit.

Základna se začala vyprazdňovat, balit a uklízet…je konec..

A to hlavní na závěr – mega dík všem, kteří byli v organizačním týmu a věnovali víkend naplnění snu kamaráda! Bez Vás by to nešlo ani náhodou!

Když jsem viděl odcházet závodníky a s většinou si mohl podat ruce, byla jedna věc jasná…základní kámen byl položen a to velmi pevně.

Ať žije Valašské kilo 2015! Bude i s Vámi?

Na viděnou bombarďáci!

Pavel
Valaši v pohybu

PS: Pokud byste chtěli něco říci k závodu (ohlasy, kritiku J), prosím napište na www.valasskekilo@gmail.com

Vítězné foto zvláštní kategorie... :-)